Alles over een uitvaart in Nijmegen

Plechtigheid in Nijmegen

Als mensen denken aan een locatie voor een uitvaart dan denkt men meestal aan een aula in het crematorium, op de begraafplaats, het uitvaartcentrum of aan een kerk. Maar tegenwoordig kiezen Nijmegenaren er steeds vaker voor om de uitvaart op een hele andere locatie te houden. Denk daarbij aan een café, zalencentrum of bijvoorbeeld een sportkantine.

Traditionele locaties uitvaartplechtigheid

De meeste uitvaarten worden gehouden in een aula op de begraafplaats, in een crematorium, uitvaartcentrum om in een kerk. De aula’s zijn doorgaans voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te houden. Zo hebben ze de beschikking over projectieschermen waar films en foto’s op vertoond kunnen worden. Daarnaast zijn er ook goede audiofaciliteiten aanwezig zodat iedereen alles goed kan horen.

Sommige locaties beschikken over een opnamesysteem waarmee de plechtigheid kan worden opgenomen op video. Daardoor is het mogelijk om de uitvaart in een later stadium nog eens rustig terug te kijken. Een nadeel van deze ‘automatische’ systemen is dat ze de plechtigheid vastleggen als een soort van beveiligingsbeelden. Families die graag echt een goede film van de uitvaart willen kunnen er beter voor kiezen om de uitvaart te laten filmen door een professionele cameraman. Als u in contact wilt komen met de beste filmmakers die dagelijks werken in de uitvaartbranche dan kunt u een mail sturen naar info@uitvaart.nl. Hier kunt u ook informatie opvragen over de mogelijkheden en tarieven.

Andere locaties voor uitvaartplechtigheid

Een uitvaartplechtigheid kan heel goed ook worden gehouden op een niet standaard locatie. Sommige families vinden het juist prettig om de plechtigheid niet te houden op een locatie die ze helemaal associëren met de uitvaartbranche. Ze vinden de standaard locaties soms heel erg beladen en voelen zich meer op hun gemak op een locatie die ze ook in het ‘gewone’ leven bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan een café, zalencentrum, hotel of sportkantine.

Misschien wilt u de uitvaart wel organiseren in bijvoorbeeld club Matrixx in Nijmegen. Soms denken mensen dat het vast niet mogelijk is om een uitvaartplechtigheid te houden in een reguliere gelegenheid als een café of restaurant. Maar heel vaak stellen uitbaters hun gelegenheden met liefde ter beschikking als locatie voor een uitvaart. Als een familie een bepaalde locatie in gedachte heeft kunnen ze het beste even bellen met de betreffende locatie om te vragen of ze daar de uitvaart mogen houden. Het is natuurlijk ook mogelijk om de uitvaartondernemer te vragen om uit te zoeken wat er mogelijk is.

Sommige families kiezen er voor om de uitvaartplechtigheid en de condoleance te houden in een ‘reguliere locatie’. Als het een crematie betreft zou men er voor kunnen kiezen om op die locatie afscheid te nemen van de overledene. In dat geval brengt de uitvaartondernemer de overledene na de plechtigheid naar het crematorium. In het crematorium zal dan alleen de technische crematie plaatsvinden. Een technische crematie is de daadwerkelijke verbranding van het lichaam en de kist (of opbaarplank) in een crematieoven. Soms gaan alleen de directe nabestaanden mee naar het crematorium en voegen zij zich later weer bij de belangstellenden die op de locatie zijn gebleven waar de uitvaartplechtigheid is gehouden. Nabestaanden kunnen de uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak vormgeven.

Plechtigheid thuis houden

Wanneer er voldoende ruimte is in huis of in de tuin dan kan de familie de uitvaart ook thuis houden. Er moeten dan wel veel zaken goed worden voorbereid. Het gaat dan bijvoorbeeld over het aantal beschikbare zitplaatsen en catering. Wie zorgt ervoor dat alle bezoekers een kopje koffie of thee krijgen? Ook moeten er soms zaken worden gehuurd zoals extra toiletten of audio- en video apparatuur. Daarnaast is het belangrijk dat er iemand zal optreden als gastheer.

Uw uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal voorbereid moet worden. De uitvaartondernemer kan alles voor u regelen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om taken te verdelen. De uitvaartondernemer kan eventueel ook zorgen voor de ontvangst van de bezoekers van de plechtigheid.

Het voordeel van een uitvaartplechtigheid is dat alles plaatsvindt in de eigen vertrouwde omgeving. Nadeel is wel dat er doorgaans meer zaken geregeld moeten worden omdat niet alle faciliteiten al aanwezig zijn.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206