Alles over een uitvaart in Nijmegen

Kiezen van grafmonument

Na de begrafenis hebben nabestaanden ruim de tijd om na te denken over de keuze van het grafmonument. Omdat de grond in het graf in de eerste weken na de begrafenis nog wat kan verzakken wordt doorgaans eerst een paar maanden gewacht voordat het grafmonument wordt geplaatst.

De familie heeft in de tussentijd de gelegenheid om uit te zoeken welk soort graf ze willen. Er is heel veel keuze als het gaat om het gebruikte materiaal, denk bijvoorbeeld aan marmer, glas, hout etc. Maar er is ook heel wat te kiezen als het gaat om de vorm en de grote van het monument. Wil de familie een liggend monument of liever een staand monument? Het is ook mogelijk om een combinatie te maken van beiden. Wordt het een standaard grafsteen of laat men een uniek exemplaar ontwikkelen? Bij het maken van de juiste keuze speelt het beschikbare budget ook een rol. Grafmonumenten zijn er in veel verschillende prijscategorieën. De uitvaartondernemer kan nabestaanden goed adviseren, maar families kunnen er ook voor kiezen om zelf contact op te nemen met een steenhouwer (mensen die grafmonumenten maken).

Regels voor grafmonumenten

Voordat een grafmonument geplaatst kan worden moet er toestemming worden gegeven door de beheerder van de begraafplaats. Het kan zijn dat een begraafplaats op bepaalde delen strenge voorwaarden stelt aan het soort grafmonumenten dat geplaatst mag worden. Soms doet men dat omdat de begraafplaats graag een eenheid wil en niet allemaal verschillende soorten graven door elkaar.

Verschillende begraafplaatsen in Nijmegen hebben speciale grafvakken waar nabestaanden veel vrijheid krijgen in de keuze van het grafmonument. Het is daarom verstandig om voor de begrafenis te vragen wat de voorwaarden zijn voor de keuze van het grafmonument. De voorwaarden en regels verschillen per begraafplaats. Men kan het beste even contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Kijk in het hoofdstuk Begraven in Nijmegen voor meer informatie over de begraafplaatsen.

Laat je inspireren door andere graven

Soms hebben nabestaanden helemaal geen idee wat voor soort graf ze willen. Het kan dan lastig zijn om tot een goede keuze te komen. Natuurlijk kan de uitvaartondernemer hierbij goed adviseren en de steenhouwer kan dat ook. Maar een praktische tip is om soms eerst eens rustig een wandeling te maken over de begraafplaats. Tijdens die wandeling kunnen mensen andere graven bekijken en krijgen ze een goede indruk van welk soort graf hen aanspreekt. Als men een graftype ziet dat ze heel mooi vinden kunnen ze er eventueel een foto van maken om deze te laten zien aan de persoon die het graf gaat maken.

Speciale grafmonumenten

Op sommige begraafplaatsen is het toegestaan om een speciaal kunstwerk te plaatsen op een graf. Vaak zijn er wel voorwaarden als het gaat om de lengte en de hoogte van het monument. Er zijn diverse kunstenaars die hele mooie grafmonumenten kunnen ontwerpen voor families. Vaak doen ze dit helemaal in samenspraak met de familie. Aan de hand van verhalen over de overledene en de wensen van de familie maakt de kunstenaar een ontwerp voor een uniek en persoonlijk grafmonument.

Vernieling en diefstal op de begraafplaats

Helaas worden begraafplaatsen nog wel eens bezocht door mensen die het niet lukt om van andermans spullen af te blijven. Het is bijna niet voor te stellen dat iemand thuis zit te genieten van een bos bloemen die is gestolen op de begraafplaats. Maar het komt wel voor. En soms komt het ook voor dat er persoonlijke spullen van de overledene worden gestolen van het graf. Het komt bijvoorbeeld voor dat er speelgoed wordt gestolen van een kindergraf of dat de lievelings pet van opa van het graf wordt gestolen. Het is daarom altijd verstandig om goed na te denken welke spullen mensen achterlaten op een graf. Als dat zaken zijn die eigenlijk van onvervangbare emotionele waarde zijn dan kan het misschien verstandiger zijn om deze thuis op een veilige plek te bewaren. Het is natuurlijk niet zo dat er heel frequent spullen worden gestolen op een begraafplaats, maar het is ook niet overbodig om er wel rekening mee te houden.

Het komt regelmatig voor dat koperdieven hun slag slaan op begraafplaatsen. Koperen grafmonumenten en urnamenten zijn bij dit soort dieven helaas erg in trek. Het kan daarom verstandig zijn om te kiezen voor andere materialen zodat het graf niet aantrekkelijk is voor mensen die het niet kunnen laten om nabestaanden te duperen.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206