Alles over een uitvaart in Nijmegen

Wat doet een uitvaartondernemer

Een uitvaartondernemer helpt nabestaanden om de uitvaart samen vorm te geven. De uitvaartverzorger zal proberen om de familie waar mogelijk te ontzorgen. In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moeten heel veel zaken worden geregeld. Voor families is het in die emotionele dagen meestal niet mogelijk om het overzicht te houden, daarom zorgt de uitvaartverzorger dat alles tot in detail wordt geregeld en dat er op de dag van de uitvaart niets is vergeten.

Nadat de familie de uitvaartondernemer heeft ingeschakeld zal deze langs komen bij de familie. Dat kan bij de familie thuis zijn, maar het is ook mogelijk dat de uitvaartverzorger naar het ziekenhuis of het verpleeghuis komt als de overledene daar is gestorven. Tijdens het eerste gesprek worden de eerste zaken besproken. Denk daarbij aan vragen over de opbaring (thuis of in het uitvaartcentrum) en de keuze van de kist of opbaarplank.

De uitvaartverzorger regelt dat de overledene de laatste verzorging krijgt. Het kan overigens ook zo zijn dat de familie dit graag zelf wil doen of dat men er voor kiest om dit samen te doen met de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger zal ook aangifte van overlijden doen bij de gemeente. Dit is noodzakelijk omdat de gemeente Nijmegen dan een verlof tot begraven of cremeren zal afgeven. Zonder een verlof tot begraven of cremeren kan een overledene niet worden begraven of gecremeerd. De begraafplaats of het crematorium zal dan te allen tijde weigeren om de uitvaart door te laten gaan.

De uitvaartverzorger is doorgaans de persoon die het contact onderhoud met derden. Denk dan aan bijvoorbeeld de drukker van rouwkaarten, de begraafplaats, het crematorium, de kerk, de cateraar etc. De uitvaartverzorger zal de familie ook helpen om samen tot een persoonlijke invulling van de uitvaart te komen. Het gaat er vooral om dat alles samen besloten wordt, het is namelijk niet de bedoeling dat de uitvaartondernemer zijn of haar wensen een rol laat spelen bij de organisatie van de uitvaart. Een goede uitvaartverzorger (ook wel eens uitvaartleider genoemd) is op de achtergrond aanwezig en stelt zich dienstbaar op aan de familie.

Inspireren

Een goede uitvaartverzorger zal ook proberen om de familie voldoende inspiratie aan te rijken voor de invulling van de plechtigheid. Zo kan de uitvaartondernemer bijvoorbeeld laten zien dat er heel veel verschillende soorten rouwvervoer zijn. Maar hij of zij kan ook hele mooie locaties aandragen voor de uitvaart of de condoleance. Een goede uitvaartondernemer is ook creatief en kan helpen bij het maken van een unieke en persoonlijke rouwkaart. De uitvaartverzorger weet ook wat er allemaal mogelijk is op het gebied van de catering. Vroeger werd er standaard koffie en thee geschonken met een plak cake en als het heel luxe was kwam daar nog een droog broodje kaas of ham bij. Tegenwoordig kiezen families steeds vaker voor een andere invulling van de catering waarbij men de tijd wil hebben om samen te zijn zolang als men wil. Op Uitvaart-Nijmegen.nl kunnen mensen ook inspiratie vinden voor de uitvaartplechtigheid of de condoleance.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206