Alles over een uitvaart in Nijmegen

Direct doen bij een overlijden

Als iemand is overleden moet er in korte tijd heel wat worden geregeld. Sommige dingen moeten heel snel worden opgepakt en andere zaken kunnen even wachten. Omdat het voor families vaak lastig is om het overzicht te houden in deze emotionele zware momenten hebben we een aantal zaken op een rij gezet die als eerste geregeld moeten worden.

Huisarts bellen

Na een sterfgeval moet als eerste de huisarts worden gebeld. Als de huisarts niet bereikbaar is dan kan worden gebeld met de huisartsenpost die de dienst waarneemt op dat moment. De huisarts komt bij de overledene langs om een verklaring van overlijden op te stellen. Deze verklaring is noodzakelijk om bij de gemeente Nijmegen een verlof tot begraving of crematie te verkrijgen. Zonder dit verlof mag de overledene niet worden begraven of gecremeerd.

De huisarts is de eerste persoon die gebeld moet worden. Als de overledene is gestorven in het Radboudumc dan kan de behandelend arts de verklaring van overlijden opstellen.

Wanneer iemand een overledene aantreft onder verdachte omstandigheden (na een misdrijf of zelfdoding) dan moet men onmiddellijk bellen met het alarmnummer 112 om de politie te waarschuwen.

De wensen van de overledene

Probeer uit te zoeken of de overledene wensen heeft vastgelegd met betrekking tot de eigen uitvaart. De meeste mensen die hun wensen hebben vastgelegd bewaren deze papieren bij hun belangrijke papieren. Mensen die een donorcodicil hebben bewaren deze doorgaans in hun portemonnee, tas of jas. Als er sprake is van een donorcodicil dan moet dit direct worden doorgeven aan de (huis)arts.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Zoek uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als er sprake is van een uitvaartverzekering dan moet worden uitgezocht of het gaat om een kapitaal verzekering of een verzekering in natura. Als het een kapitaalverzekering betreft dan keert de verzekeraar een maximaal bedrag uit voor de uitvaart welke is omschreven in de polis. Als het gaat om een verzekering in natura dan wil de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf uitvoeren. Families zijn nooit verplicht om de uitvaart te laten uitvoeren door de verzekeraar, maar de verzekeraar zal waarschijnlijk wel een lager bedrag uitkeren dan de waarde van uitvaart die is beschreven in de polis. Bel daarom eerst even met de verzekeraar om te vragen welk bedrag er wordt uitgekeerd als de uitvaart door een ander wordt verzorgd.

Vergelijk uitvaartondernemers uit Nijmegen

Neem even de tijd om verschillende uitvaartondernemers uit Nijmegen en omstreken met elkaar te vergelijken. Dat kan al snel honderden euro’s schelen en het kan voorkomen dat families worden geconfronteerd met een uitvaartondernemer die eigenlijk helemaal niet bij ze past. Op Uitvaarmarkt.nl kunnen nabestaanden een wensenformulier invullen. Aan de hand van dit wensenformulier ontvangt de aanvrager binnen enkele uren verschillende offertes van uitvaartondernemers uit Nijmegen en omstreken. Uitvaartmarkt.nl maakt het mogelijk om eenvoudig uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken op prijs, maar ook op kwaliteit. Sommige uitvaartondernemers sturen met de offerte ook een videopresentatie mee. Die film zorgt ervoor dat families vooraf kunnen zien met wie ze te maken hebben. Zo weten ze zeker dat de betreffende uitvaartondernemer ook echt bij hun past.

Soms denken mensen dat ze geen tijd hebben om uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Maar men heeft ook na een plotseling overlijden alle tijd om zich goed te oriënteren. Het is juist cruciaal voor nabestaanden dat ze de uitvaart laten verzorgen door een uitvaartondernemer waar ze vertrouwen in hebben.

Uitvaartmarkt.nl is helemaal gratis voor zowel de uitvaartondernemer als voor de aanvragers.

Het is ook mogelijk om uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken op www.uitvaartoffertes.nl.

Welke kleding krijgt de overledene aan/opbaring

Nadat de familie een uitvaartondernemer heeft gebeld kan men alvast gaan nadenken over de kledingkeuze. Het gaat om de kleding die de overledene zal dragen in de kist of op de opbaarplank. Deze kleding zal met de overledene mee worden begraven of gecremeerd. De familie kan de kleding en eventuele sieraden alvast klaarleggen. Het is voor de uitvaartverzorger ook handig om te kunnen beschikken over een foto van de overledene. Door die foto kan de uitvaartverzorger zien hoe de overledene er bij leven uit zag. Dat kan helpen bij de laatste verzorging omdat men dan rekening kan houden met het kapsel en eventueel gebruik van make-up.

De familie kan ook alvast nadenken over de plaats van de opbaring. Moet de overledene worden opgebaard in een uitvaartcentrum in Nijmegen of blijft de overledene thuis?

Vormgeven uitvaart

De familie zal in de eerste dagen na het overlijden samen met de uitvaartverzorger werken aan de invulling van de uitvaartplechtigheid. Er moeten heel veel zaken worden geregeld zoals het versturen van de rouwbrieven, het plaatsen van een advertentie, wordt het een begrafenis of een crematie, waar wordt de plechtigheid gehouden, wie voeren het woord, welke muziek wordt er gedraaid, is er koffie en cake na de plechtigheid of worden het bitterballen met een borrel? Waar wordt de condoleance gehouden, etc. In de infotheek van Uitvaart-nijmegen.nl vindt u heel veel informatie en inspiratie die kan helpen om de uitvaart helemaal naar eigen wens en stijl in te vullen.

Dieven hebben het voorzien op nabestaanden

Dieven hebben weinig medelijden met mensen die net een dierbare hebben verloren. Sterker nog, er zijn zo intens slechte dieven dat ze juist opzoek zijn naar mensen in rouw. Ze gebruiken rouwadvertenties om er achter te komen waar iemand is overleden en wanneer de uitvaart wordt gehouden. Uit ervaring weten deze dieven dat de buren meestal ook naar de uitvaart gaan en dat ze dus ongestoord hun slag kunnen slaan. Het is daarom verstandig om geen huisadres te vermelden in een rouwadvertentie. De meeste uitvaartondernemers bieden aan om het adres van uitvaartondernemer te gebruiken voor de correspondentie. Het is ook mogelijk om mensen in de buurt te vragen om een oogje in het zeil te houden op de dag van de uitvaart. Het is ook heel belangrijk om het huis goed af te sluiten zodat het voor inbrekers niet makkelijk is om binnen te komen.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206