Alles over een uitvaart in Nijmegen

Geen geld voor uitvaart

Het kan voorkomen dat er na een overlijden geen geld is om de uitvaart van te betalen. Dat komt voor in gevallen waarbij de overledene geen geld nalaat en deze ook niet is verzekerd voor de uitvaart. Als de nabestaanden dan ook geen geld hebben om de uitvaart te kunnen betalen zal men een beroep moeten doen op de gemeente Nijmegen.

Als niemand in staat is om de opdracht voor de uitvaart te geven dan moet de gemeente de regie overnemen. De gemeente is daartoe verplicht op basis van de Wet op de lijkbezorging. De gemeente kan overigens wel proberen om de kosten van de uitvaart alsnog te verhalen op de directe nabestaanden. Wanneer de gemeente Nijmegen de uitvaart moet regelen dan zal men een eenvoudige en sobere uitvaart regelen. Dat kan betekenen dat er geen gelegenheid is om de overledene te bezoeken in een uitvaartcentrum en er zal zeer waarschijnlijk ook geen uitvaartplechtigheid worden gehouden. Het heeft dus wel behoorlijke consequenties voor de nabestaanden.

De gemeente zal altijd proberen om (een deel van) de kosten op te halen uit de nalatenschap van de overledene.

Bijzondere bijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen in sommige gevallen aanspraak maken op Bijzondere bijstand. Dit is een uitkering die de gemeente Nijmegen verstrekt voor bijzondere en noodzakelijke uitgaven die mensen niet zelf kunnen betalen. Een uitvaart kan zo’n bijzondere uitgave zijn.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor Bijzondere bijstand. Alleen mensen met geen of heel weinig inkomen en eigen vermogen komen in aanmerking voor deze uitkering. Nabestaanden die willen weten of ze (een deel van) de kosten van de uitvaart kunnen betalen met Bijzondere bijstand kunnen contact opnemen met het Loket Zorg en Inkomen. Het loket is op werkdagen te bezoeken tussen 09.00 en 13.00 uur.


Mariënburg 30
6511 PS Nijmegen
Telefoonnummer: 024 329 90 00 (werkdagen van 08.30 t0t 17.00 uur)

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Nijmegen.

Verzekeren voor een uitvaart

Bij leven kunnen mensen zich verzekeren voor de kosten van de uitvaart. De verzekering zorgt ervoor dat iemand zeker weet dat zijn dierbaren niet hoeven op te draaien voor de kosten van de uitvaart. Een uitvaartverzekering kan uiteraard alleen bij leven worden afgesloten. Het is dus geen oplossing voor families die net iemand hebben verloren en de uitvaart niet kunnen betalen. Op Uitvaartverzekering.net is informatie te vinden over de verschillende soorten uitvaartverzekeringen die er zijn in Nederland.

Geld inzamelen bij je omgeving (crowdfunding)

Heb je geen geld of onvoldoende geld om de uitvaart van je wensen te bekostigen? Dan kun je overwegen om de hulp in te schakelen van je omgeving. Er zijn tegenwoordig steeds meer sites waar mensen een inzamelingsactie kunnen starten, zogenaamde crowdfunding sites. De site UitvaartDonatie.nl richt zich helemaal op inzamelingsacties voor uitvaarten.

Het mooie van UitvaartDonatie.nl is dat je niet alleen geholpen wordt met het inzamelen van geld, maar dat de uitvaart ook wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren uitvaartonderneming. Bovendien betalen donateurs geen commissie en transactiekosten zoals bij andere crowdfunding sites. Zo hebben de mensen die geld geven, de donateurs, de zekerheid dat al hun geld alleen aan een uitvaart wordt besteed.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206