Alles over een uitvaart in Nijmegen

Uitvaartcentrum Nijmegen

Wie een uitvaartcentrum zoekt in Nijmegen kan kiezen uit diverse opties. Er zijn verschillende uitvaartondernemers die een uitvaartcentrum hebben. Zo zijn sommige uitvaartcentra onderdeel van landelijke uitvaartorganisaties, maar er zijn ook kleinere lokale uitvaartondernemers uit Nijmegen die de beschikking hebben over een uitvaartcentrum. Het kan ook zo zijn dat een uitvaartondernemer zelf geen eigen uitvaartcentrum heeft. Deze uitvaartondernemers huren doorgaans ruimte in een uitvaartcentrum van een concurrent.

Opbaring

Een uitvaartcentrum is de plek waar de overledene wordt opgebaard tussen de dag van het overlijden tot het moment van de uitvaart. De meeste uitvaartcentra hebben de beschikking over meerdere opbaarkamers. Dit zijn kamers waar de kist met de overledene staat en waar de familie bij de overledene kan zijn.

Hoe alles in zijn werk gaat kan heel sterk verschillen per uitvaartcentrum. Het is daarom heel belangrijk voor families dat ze vooraf bedenken wat hun wensen zijn. Willen ze heel veel bij de overledene kunnen zijn of willen ze op één moment afscheid nemen.

In een standaard uitvaartcentrum moet de familie vooraf aangeven wanneer ze bij de overledene willen zijn. In overleg met de uitvaartondernemer wordt dan afgesproken van hoe laat tot hoe laat men terecht kan bij de overledene. Tussen de bezoeken door wordt de overledene bewaard in een grote koeling. Dit koelen is noodzakelijk om het ontbindingsproces te vertragen.

24/7 bij de overledene

Families die het prettig vinden om niet van te voren te plannen wanneer ze bij de overledene willen zijn kunnen gebruik maken van een zogenaamde 24-uurs kamer. Dit is een opbaarkamer waar de familie een eigen sleutel van krijgt. Op die manier kunnen nabestaanden zonder vooraf af te spreken altijd bij de overledene zijn, al is het midden in de nacht.

De overledene ligt in de kamer opgebaard in de kist of op de opbaarplank. Onder de kist is een speciale kistkoeling geplaatst die er voor zorgt dat het lichaam van de overledene wordt gekoeld. Omdat het ontbindingsproces zo veel als mogelijk te vertragen wordt de ruimte ook heel koud gehouden. Het kan dus verstandig zijn om, al is het in de zomer, wat warmere kleding mee te nemen om rustig bij de overledene te kunnen zijn.

In de meeste 24-uurskamers heeft de familie de beschikking over een koffiemachine en in sommige gevallen is er ook frisdrank aanwezig. Als de familie behoefte heeft aan catering is dit doorgaans heel goed te organiseren in overleg met de uitvaartondernemer.

Uitvaartplechtigheid

Het is mogelijk om de uitvaartplechtigheid te houden in een uitvaartcentrum. Meestal is er een speciale aula waar de uitvaart gehouden kan worden. In de aula zijn alle voorzieningen aanwezig die nodig zijn om goed afscheid te kunnen nemen. Het gaat dan om geluidsinstallaties en mogelijkheden om foto’s of video’s te tonen.

Er zijn ook andere (soms zelfs helemaal niet uitvaart gerelateerde) locaties waar een uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk ‘Locaties uitvaart Nijmegen’.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206