Alles over een uitvaart in Nijmegen

As overledene verstrooien

Nabestaanden kunnen de as van hun dierbare op heel veel verschillende plekken verstrooien. Dat kan zowel in Nijmegen, maar natuurlijk ook daarbuiten. Voordat mensen de as verstrooien is het wel belangrijk dat men zich heel goed realiseert dat als de as eenmaal is verstrooid het voor altijd verdwenen zal zijn. Mensen die het gevoel hebben het net nog niet helemaal zeker te weten doen er dus verstandig aan om de as niet te gehaast te verstrooien.

Regels verstrooien in Nijmegen

De belangrijkste regel bij het verstrooien is dat de eigenaar van de grond mag bepalen of en tegen welke condities de as er verstrooid mag worden. Wanneer een familie de as wil verstrooien in de eigen tuin kunnen ze dus zonder toestemming hun gang gaan. Wanneer mensen de as willen verstrooien op een openbare gelegenheid in Nijmegen dan zal men in principe eerst toestemming moeten vragen aan de gemeente Nijmegen.

Nou is het niet heel waarschijnlijk dat de politie een familie direct in de boeien slaat als ze de as verstrooien zonder toestemming. Maar officieel is het niet toegestaan en dat is ook niet geheel voor niets. Sommige locaties zijn simpelweg ook niet geschikt als plek om de as te verstrooien. Denk bijvoorbeeld aan de ringstraten in de binnenstad van Nijmegen. Het zou uiteraard niet heel erg gepast zijn als mensen daar as gaan verstrooien terwijl het winkelende publiek er rond loopt. Het is maar een voorbeeld om aan te geven dat mensen voor ze gaan verstrooien wel even moeten nadenken of de betreffende locatie ook echt geschikt is.

Mensen die de gemeente willen vragen om toestemming voor het verstrooien van as kunnen bellen met nummer 14 024 of mailen naar informatiebalie@nijmegen.nl.

As verstooien bij crematorium

 As verstooien bij crematorium

Zowel crematorium Jonkerbos als crematorium Rijk van Nijmegen heeft een speciaal strooiveld waar nabestaanden de as van hun dierbaren kunnen verstrooien. Bij Jonkerbos is het mogelijk om voor het verstooien nog een plechtigheid te houden in het crematorium. De familie kan helemaal zelf bepalen hoe de verstrooiing wordt vormgegeven.

Kijk voor meer informatie over het verstrooien bij crematorium Jonkerbos op de website van het crematorium. Voor meer informatie over de mogelijkheden en de tarieven bij crematorium Rijk van Nijmegen kan worden gebeld met nummer: 024 - 677 42 88.

As verstrooien bij begraafplaats

De meeste begraafplaatsen in Nijmegen hebben een speciaal verstrooiveld waar nabestaanden de as van hun overleden dierbare kunnen verstrooien. Het is doorgaans niet de bedoeling dat mensen zomaar met de as naar de begraafplaats gaan om deze zonder toestemming te verstrooien. Het verstrooien kan tegen een vergoeding. Nabestaanden kunnen informatie over de mogelijkheden en tarieven aanvragen bij de beheerder van de begraafplaats naar keuze.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206