Alles over een uitvaart in Nijmegen

As overledene bewaren

Nabestaanden kunnen de as van hun overleden dierbare thuis bewaren, maar ze kunnen het ook bijzetten op een begraafplaats of bij het crematorium. De as kan zowel onder als boven de grond worden bewaard. Voordat de as een plek krijgt kiezen de meeste mensen eerst iets uit waar ze de as in bewaren.

In de meeste gevallen kiest men er voor om de as te bewaren in een urn. Maar het is ook mogelijk om de as te bewaren in een speciaal voor as ontwikkeld kunstwerk. Er zijn diverse kunstenaars in Nijmegen en omgeving die dit soort askunstwerken maken. Wanneer mensen kiezen voor een urn dan kunnen ze vervolgens ook weer kiezen uit honderden verschillende urnen. Ze zijn er in vrijwel alle vormen en maten en ze kunnen van bijna alle materialen worden gemaakt. Uiteraard zijn ze er ook in vrijwel alle prijscategorieën van goedkoop tot heel duur.

Mensen die zich oriënteren op de keuze van een urn kunnen het beste goed rond kijken op Urnenwinkel.nl. Op deze website staan afbeeldingen van heel veel soorten urnen. Onder de foto’s staat direct wat de urn kost. Dat is makkelijk omdat de kijker dan direct ook kan zien of de urn van keuze ook binnen het budget past.

Mini urnen om as te verdelen

Soms willen meerdere nabestaanden een beetje as hebben van de overledene. Door gebruik te maken van mini urnen kan de as worden verdeeld over meerdere mensen. Het gaat om kleine urnen die horen bij een grote urn. De klein miniversies zien er precies uit als de grote. Dit maakt het mogelijk om de meeste as op een centrale plek te bewaren maar tegelijkertijd meerdere nabestaanden te laten beschikken over een klein deel van de as. Zo kan iedereen een deel van de as bewaren op een plek waar ze dat graag willen. Tegelijkertijd straalt het eenheid uit omdat de as wordt bewaard in identieke urntjes.

Assieraden

Een assieraad ziet er in principe net zo uit als een gewoon sieraad. Het verschil zit hem in het feit dat er in het assieraad een beetje as is verwerkt van een overleden. Een assieraad is heel geschikt voor mensen die de as van hun dierbare heel dichtbij zich willen bewaren. In een assieraad zit doorgaans een kleine holle ruimte die wordt afgesloten met een schroefje. De as kan in die ruimte worden bewaard en het schroefje maakt het mogelijk om de as in de toekomst eventueel te plaatsen naar en ander assieraad. Er zijn ook assieraden die met lijm worden afgesloten, maar dat kan problemen geven wanneer men de as later zou willen overplaatsen in een andere asbestemming. Assieraden worden aangeboden in verschillende prijscategorieën. De keuze van het materiaal speelt uiteraard een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Op Urnenwinkel.nl zijn verschillende voorbeelden te vinden van assieraden. Daar kan man al vanaf 39 euro een echt assieraad bestellen.

As bewaren op begraafplaats

As bewaren op begraafplaats

Op de meeste begraafplaatsen worden ook asbestemmingen aangeboden. Zo is er op begraafplaats Jonkerbos bijvoorbeeld een speciale urnentuin. Hier kunnen nabestaanden die de as van een dierbare hebben verstrooid een bordje laten plaatsen met daarop de naam van de overledene. De as kan ook worden bijgezet in een urnenmuur of begraven in een urnenkelder. Voor 460 euro kan de sierurn met de as vijf jaar staan in de urnenmuur. De kosten voor een urnenkelder bedragen 385 voor vijf jaar in beide gevallen is dit inclusief de plaatsing van de urn.

Het is op de meeste begraafplaatsen ook mogelijk om de as te verstrooien op een speciaal strooiveld. Het voordeel van het verstrooien is dat mensen een vaste plek houden waar ze naar terug kunnen komen om hun dierbare te gedenken. Een nadeel van verstrooien is dat de as in korte tijd verdwijnt in de grond en er wordt as van meerdere overledene verstrooid op dezelfde plek.

Een andere optie is om de as te laten bijzetten in een bestaand graf. Soms komt het voor dat het ene familielid begraven wilde worden terwijl de ander koos voor crematie. Op deze manier kunnen ze dan toch bij elkaar hun laatste rustplek vinden. Op bijvoorbeeld begraafplaats Daalseweg kan de asbus al worden bijgezet in een graf voor 150 euro. Daarmee is dit dus ook vanuit het tarief gezien een aantrekkelijke optie.

De beheerder van de begraafplaats kan precies aangeven welke asbestemmingen er op de begraafplaats zijn en wat de kosten zijn. Voor de gemeentelijke begraafplaatsen in Nijmegen kunt u deze informatie vinden op www.stichtingbegraafplaatsennijmegen.nl .

As bewaren bij crematorium

Crematorium Jonkerbos biedt verschillende mogelijkheden aan op het gebied van asbestemming. Het is mogelijk om de as te verstrooien bij het crematorium. De as mag door de familie worden verstrooid maar het is ook mogelijk om dit te laten doen door een medewerker van het crematorium. Jonkerbos maakt het ook mogelijk om voor het verstrooien nog een korte plechtigheid te houden. Eigenlijk kan alles precies zo gaan als de familie het maar wil. Het is natuurlijk wel belangrijk om vooraf goede afspraken te maken zodat het crematorium alles goed kan voorbereiden.

De as kan ook worden bijgezet bij crematorium Jonkerbos. Het crematorium beschikt over maar liefst vijf overdekte columbaria. Er is een kleurrijk speciaal voor Jonkerbos ontworpen Mozaïek columbarium. Het bijzondere is dat hier ook plekken zijn gemaakt waar twee urnen naast elkaar kunnen worden bijgezet. Na de bijzetting worden de nissen afgesloten met een stijlvolle sluitplaat. Bij crematorium Jonkerbos staan verder drie carrousel columbaria (een columbarium wordt ook wel eens een urnenmuur genoemd). Het bijzondere is dat alle urnen in dezelfde vorm zijn, maar per carrousel is de kleur anders. Al deze urnen worden met de hand gemaakt. Bij het crematorium is ook een speciaal deel waar de as kan worden verstrooid van kindjes die overlijden voor de 24e week van de zwangerschap. Op het monument bij dit veld kunnen de ouders een unieke vlinder laten plaatsen als tastbare herinnering aan hun veel te vroeg overleden kindje.

Ook crematorium Rijk van Nijmegen biedt verschillende mogelijkheden op het gebied van asbestemming. De as kan er worden verstrooid op een strooiveld. Er is een buiten urnenmuur en een binnen columbarium en men de urn bijzetten in de urnentuin. Ook is er een speciaal deel voor overleden kinderen. Het buitendeel van het crematorium dat parkachtig is aangelegd is dagelijks te bezoeken tussen 09.00 uur en 17.00 uur (in de zomer is het park open tot 21.00 uur).

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206